Repozytorium Theo-logos

Słodko-gorzki smak mistyki. Leksyka zmysłu smaku w Dzienniczku św. Faustyny Kowalskiej

    A A A  

Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.author Rutkowska, Izabela
dc.date.accessioned 2023-03-06T07:33:12Z
dc.date.available 2023-03-06T07:33:12Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Polonia Sacra, 2018, R. 22, Nr 3 (52), s. 145-165. pl_PL
dc.identifier.issn 1428-5673
dc.identifier.uri http://repozytorium.theo-logos.pl/xmlui/handle/123456789/4613
dc.description Zawiera tabele. pl_PL
dc.description.abstract Artykuł ma charakter badawczy. Jego celem jest odkrycie znaczeń, jakie św. Faustyna nadała zmysłowi smaku, a zarazem ukazanie poziomów metaforyzacji użytego przez nią słownictwa. Analiza jakościowo-ilościowa dotyczy leksyki opisującej smaki słodki i gorzki – są to bowiem jedyne nazwy smaków wskazane przez autorkę Dzienniczka. Jak wykazała analiza, większość słownictwa z tego pola została użyta do zobrazowania relacji duszy z Bogiem. Smak słodki posłużył na określenie samego Boga, obcowania z Nim. Smak gorzki konotuje głównie mękę Pańską i cierpienia, jakie Faustyna znosi w intencji dusz. W tworzeniu analogii między ciałem a duszą wyzyskuje ona słownictwo potoczne, łącząc je z biblijnym i liturgicznym. Jak wskazuje, dusza także ma swój pokarm – są nim wola Boża, łaska, mądrość Boża, a także Boże miłosierdzie. pl_PL
dc.description.abstract The article is of analytical character. Its aim is to discover the meanings which St Faustina attributed to the sense of taste as well as to reveal the levels of metaphorization of the vocabulary she used. The quality and quantity analysis involves the lexis which describes the sweet and bitter tastes – those are actually the only names of tastes indicated by the author of The Diary. As the analysis revealed, most of the vocabulary from this area was used to depict the relationship between the soul and God. The sweet taste served to define God Himself, communing with Him. The bitter taste is associated principally with Lord’s Passion and suffering which Faustina experiences in the intention of the souls. While creating the analogy between the body and the soul, she exploits colloquial vocabulary, combining it with the biblical and liturgical lexis. As she indicates, the soul has also its food – this is God’s will, grace, God’s wisdom and God’s mercy. en
dc.language.iso pl pl_PL
dc.publisher Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II pl_PL
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Poland *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/ *
dc.subject semantyka pl_PL
dc.subject mistyka pl_PL
dc.subject Faustyna Kowalska pl_PL
dc.subject święci pl_PL
dc.subject zakonnice pl_PL
dc.subject zmysł smaku pl_PL
dc.subject zmysły pl_PL
dc.subject smak pl_PL
dc.subject Dzienniczek pl_PL
dc.subject dzienniki pl_PL
dc.subject semantics en
dc.subject mysticism en
dc.subject Faustina Kowalska en
dc.subject saints en
dc.subject nuns en
dc.subject sense of taste en
dc.subject senses en
dc.subject taste en
dc.subject diaries en
dc.title Słodko-gorzki smak mistyki. Leksyka zmysłu smaku w Dzienniczku św. Faustyny Kowalskiej pl_PL
dc.title.alternative The Bittersweet Taste of Mysticism. The Lexis of the Sense of Taste in The Diary by St Faustina Kowalska en
dc.type Article pl_PL


Pliki tej pozycji

Z tą pozycją powiązane są następujące pliki licencyjne:

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Poland Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Poland

Szukaj w Theo-logos


Szukanie zaawansowane

Przeglądaj

Moje konto

Polub nas