Repozytorium Theo-logos

Paidagogos (ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ) i ars educandi (ΑΡΣ ΕΔΥΚΝΔΙ) w kontekście epigenetyki

    A A A  

Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.author Dyk, Wiesław
dc.date.accessioned 2023-04-27T13:25:34Z
dc.date.available 2023-04-27T13:25:34Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Studia Koszalińsko-Kołobrzeskie, 2020, nr 27, s. 359-370. pl_PL
dc.identifier.issn 1230-0780
dc.identifier.uri http://repozytorium.theo-logos.pl/xmlui/handle/123456789/6739
dc.description.abstract Ewolucyjnie każdy żywy organizm związany jest ze swym naturalnym środowiskiem. Dostosowanie się do otoczenia i jego zmian, by przeżyć, zawsze towarzyszyło człowiekowi. Dbałość o pokarm, ale nie przejadanie się, było przepustką do obecnego i przyszłego życia. Przeżyły te gatunki, które dostosowały pokarm do potrzeb swojego organizmu. Wśród Homo sapiens przeżył gatunek Homo sapiens sapiens, kromaniończyk, gdyż dzięki wysokiej inteligencji dbał o jakość pożywienia. Współczesne technologie żywności i pęd życia wprowadził degradację ludzkiej natury. Powstała niezgodność między genami i pożywieniem. Nie zawsze wyżywienie służy organizmowi człowieka i nie zawsze umożliwia jego osobowościowe, kreatywne trwanie w środowisku naturalnym. Aby działać i tworzyć najpierw trzeba się właściwie odżywiać. Kształtowanie osobowości wsparte jest rodzajem, jakością i wartością pożywienia. pl_PL
dc.description.abstract From evolution standpoint, every living organism is bound with its environment. Adaptation to the environment and its changes had always accompanied Man. Taking care of food but not overeating was a pass to current and future life. The species which did not overeat, had survived. Amongst Homo sapiens, Homo sapiens sapiens and Homo Cro-Magnon survived, because having future in mind, it took care of the food’s quality. Contemporary food technologies and rate of living introduced degeneration of human nature. A chaos had occurred between genes and food. Food is not always in benefit of human organism and its personal, creative existence in natural environment. To act and create you must be first full. Shaping the personality is supported by the type, quality and value of food. en
dc.language.iso pl pl_PL
dc.publisher Uniwersytet Szczeciński pl_PL
dc.rights Attribution-ShareAlike 3.0 Poland *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/ *
dc.subject genetyka pl_PL
dc.subject geny pl_PL
dc.subject epigenetyka pl_PL
dc.subject nutrigenomika pl_PL
dc.subject nutrigenetyka pl_PL
dc.subject metylacja pl_PL
dc.subject wychowanie pl_PL
dc.subject ars educandi other
dc.subject paidagogos el
dc.subject pożywienie pl_PL
dc.subject pokarm pl_PL
dc.subject homo sapiens other
dc.subject homo sapiens sapiens other
dc.subject homo cro-magnon en
dc.subject kromaniończyk pl_PL
dc.subject genetics en
dc.subject genes en
dc.subject epigenetics en
dc.subject nutrigenomics en
dc.subject nutrigenetics en
dc.subject DNA methylation en
dc.subject parenting en
dc.subject upbringing en
dc.subject food en
dc.title Paidagogos (ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ) i ars educandi (ΑΡΣ ΕΔΥΚΝΔΙ) w kontekście epigenetyki pl_PL
dc.title.alternative Paidagogos (ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ) and ars educandi (ΑΡΣ ΕΔΥΚΝΔΙ) in the context of epigenetics en
dc.type Article pl_PL


Pliki tej pozycji

Z tą pozycją powiązane są następujące pliki licencyjne:

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-ShareAlike 3.0 Poland Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-ShareAlike 3.0 Poland

Szukaj w Theo-logos


Szukanie zaawansowane

Przeglądaj

Moje konto

Polub nas